Akreditacija zdravstvenih ustanova važna za bezbednost pacijenata

Bez autora
Nov 24 2010

Prema današnjem saopštenju Ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomice Milosavljevića, akreditacija zdravstvenih ustanova i licenciranje zdravstvenih radnika kroz sistem komora povećavaju nivo bezbednosti pacijenata i unapređuju efikasnost ustanova.Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, čiji je zadatak da razvija program akreditacije po uzoru na najuspešnije programe u Evropi. Evropska unija podržala je ovaj projekat sa 1,5 miliona evra, a jedan od važnih partnera je Nacionalni institut za kliničku izuzetnost Velike Britanije.

Akreditacija zdravstvenih ustanova važna za bezbednost pacijenataPrema današnjem saopštenju Ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomice Milosavljevića, akreditacija zdravstvenih ustanova i licenciranje zdravstvenih radnika kroz sistem komora povećavaju nivo bezbednosti pacijenata i unapređuju efikasnost ustanova.

Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, čiji je zadatak da razvija program akreditacije po uzoru na najuspešnije programe u Evropi.

Evropska unija podržala je ovaj projekat sa 1,5 miliona evra, a jedan od važnih partnera je Nacionalni institut za kliničku izuzetnost Velike Britanije.

Dodela sertifikata važna je za jačanje kvaliteta rada i bezbednost pacijenata jer je osnovna ideja još od 19. veka čista i bezbedna bolnica. Akreditacije će koristiti i zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, akreditacija je dobrovoljna, ali se razmatra i uvođenje nekog vida obavezne akreditacije kako bi sve ustanove bile u obavezi da ispune minimum standarda za kvalitet i bezbednost.

U obuci, koja je organizovana od 30. avgusta do 16. oktobra 2010. godine, učestvovalo je 100 polaznika koji su osposobljeni da obavljaju posao spoljašnjeg ocenjivača u skladu sa aktima AZUS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik